Snel een hypotheek afsluiten met Novilla

Hoeveel eigen geld heb je nodig om een woning te kopen?

×
Ga terug naar het overzicht
Hoeveel eigen geld heb je nodig om een woning te kopen

Hoeveel eigen geld heb je nodig om een woning te kopen?

Ben je van plan een woning te kopen, dan heb je altijd eigen geld nodig. Dit geld gebruik je om de kosten koper te betalen, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, makelaarscourtage en taxatiekosten. In dit blogartikel bespreken we hoeveel eigen geld je nodig hebt om een woning te kopen in Nederland.

Wat zijn de kosten koper?

De kosten koper zijn de kosten die je moet betalen bij het kopen van een woning, bovenop de koopsom. De kosten koper variëren per woning, maar gemiddeld bedragen ze ongeveer 3% tot 5% van de koopsom.

Onderdeel 1: Overdrachtsbelasting is 2% van de koopsom

Overdrachtsbelasting is een belasting die in Nederland wordt geheven bij de overdracht van een onroerende zaak. Dit kan een woning, een bedrijfspand of een stuk grond zijn. De overdrachtsbelasting, wordt betaald door de koper van de onroerende zaak. De overdrachtsbelasting moet worden betaald bij de notaris op het moment van de overdracht van de onroerende zaak. De notaris zal de overdrachtsbelasting inhouden op de koopsom en deze afdragen aan de Belastingdienst.

Onderdeel 2: Wat zijn de notariskosten bij aankoop woning?

De notariskosten zijn de kosten die je moet betalen aan de notaris voor de afhandeling van de koop van een woning. Deze kosten bestaan uit een aantal onderdelen, waaronder:

 1. De akte van levering: de akte van levering is het document waarin de overdracht van de woning wordt vastgelegd.
 2. De akte van hypotheek: de akte van hypotheek is het document waarin de hypotheek wordt vastgelegd.
 3. De inschrijving van de aktes in het Kadaster: de aktes van levering en hypotheek moeten worden ingeschreven in het Kadaster.

Het is dus waardevol om de notariskosten van verschillende notarissen te vergelijken. Als richtlijn kun je voor de notariskosten een bedrag van € 1.250 tot € 2.000 aanhouden. Vraag daarom bij meerdere notarissen offertes op.

Onderdeel 3: Wat zijn de taxatiekosten?

De hoogte van de taxatiekosten hangt af van een aantal factoren, waaronder:

 1. De grootte van de woning: hoe groter dat de woning is, hoe hoger de kosten voor de taxatie kunnen zijn;
 2. De complexiteit van de woning: hoe complexer de woning, hoe hoger de kosten voor de taxatie;
 3. De locatie van de woning: de kosten voor een taxatie in een grote stad zijn hoger dan de kosten voor een taxatie in een kleine stad of dorp.

* Als richtlijn kun je aanhouden dat de taxatiekosten tussen de € 500 tot € 1.000 zullen zijn.

Onderdeel 4: Wat kost hypotheekadvies?

In 2013 is de wet veranderd en mogen hypotheekadviseurs geen provisie meer ontvangen van de hypotheekverstrekker. Dit betekent dat de consument zelf de kosten van het hypotheekadvies moet betalen. Hierdoor zijn hypotheekadviseurs overgestapt op een vast bedrag per advies. Dit vaste bedrag is vaak lager dan de provisie die de hypotheekadviseur voorheen ontving. Voor hypotheekadvies moet je € 3.000 rekenen.

Voordelen hypotheekadvies voor de consument zijn:

Transparantie: de consument weet vooraf wat de kosten van het hypotheekadvies zijn;

 • Objectiviteit: de hypotheekadviseur is niet meer afhankelijk van de provisie van de hypotheekverstrekker;
 • Keuzevrijheid: de consument kan zelf kiezen bij welke hypotheekadviseur hij of zij het hypotheekadvies wil afnemen.

Voordelen voor de hypotheekadviseur zijn:

Betere kwaliteit van het advies: de hypotheekadviseur hoeft niet meer te focussen op het afsluiten van een hypotheek met een hoge rente, maar kan zich richten op het geven van een goed en objectief advies;

 • Betere relatie met de consument: de consument is tevreden met het vaste bedrag, waardoor de hypotheekadviseur een betere relatie met de consument kan opbouwen.

Onderdeel 5: Eventueel courtage aankoopmakelaar

De kosten van een aankoopmakelaar variëren per makelaar en per regio. Maar bekend is dat je rekening moet houden met bedragen van 1% van de koopsom tot zo’n € 5.000.

Voordelen voor een aankoopmakelaar:

Meer kans op succes: een aankoopmakelaar heeft ervaring in het aankopen van woningen en kan je helpen om een woning te vinden die aan jouw wensen voldoet.

 • Betere prijs: een aankoopmakelaar kan je helpen om een goede prijs te onderhandelen.
 • Minder stress: een aankoopmakelaar kan je ontzorgen en je helpen om het aankoopproces soepel te laten verlopen.

Nadelen van een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar kost geld;

 • Het kan tijdrovend zijn om een aankoopmakelaar te vinden die bij je past;

Is een aankoopmakelaar wel nodig?

Of een aankoopmakelaar nodig is, is een persoonlijke keuze. Er zijn mensen die vinden dat het de kosten waard is om een aankoopmakelaar in te schakelen, omdat ze dan meer kans maken op succes en een goede prijs. Anderen vinden dat ze het aankoopproces zelf wel kunnen regelen.

Hoeveel eigen geld voor de aankoop van een woning heb je nodig?

Om een woning te kopen, heb je dus eigen geld nodig om de kosten koper te betalen. In Nederland mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen als hypotheek. Dat betekent dat je eigen geld nodig hebt voor het betalen van de kosten die je als koper hebt, de kosten koper. Zoals de hierboven genoemde kosten vermeld zijn, moet je bij de aankoop van een woning van € 300.000 rekening houden met € 15.000 aan kosten die je moet maken. In het voorbeeld betekent dit 5% van de koopsom.

Hoe kun je meer eigen geld sparen?

Er zijn verschillende manieren om meer eigen geld te sparen voor de kosten koper van een woning. Hieronder vind je een aantal tips:

 • Besparen op uitgaven: dit is de meest effectieve manier om meer geld te sparen. Je kunt bijvoorbeeld minder geld uitgeven aan eten, kleding of uitgaan.
 • Bijbaan nemen: een bijbaan is een goede manier om extra geld te verdienen. Je kunt bijvoorbeeld een bijbaantje nemen in de horeca, retail of als vakkenvuller.
 • Erfenis of gift: een erfenis of gift is natuurlijk een mooie manier om aan eigen geld te komen.
 • Starterslening: een starterslening is een lening die speciaal is bedoeld voor starters op de woningmarkt. Je kunt deze lening aanvragen bij de overheid of bij een bank.

Conclusie hoeveel eigen geld nodig aankoop woning

Om een woning te kopen in Nederland, heb je dus zo’n 5% van de woningwaarde aan eigen geld nodig. Dit geld gebruik je om de kosten koper te betalen. Ben je van plan een eigen woning aan te kopen? En wil je hierover graag meer informatie of heb je een taxatierapport nodig? Neem dan even contact met me op, ik ben je graag van dienst. Heb je nog andere vragen? Neem dan even een kijkje bij de veelgestelde vragen.

Taxatie aanvragen


Ga terug naar het overzicht

VastgoedCert Provadie Register Taxateur NWWI