Snel een hypotheek afsluiten met Novilla

Hoeveel meerwaarde levert een verbouwing op voor mijn woning?

×
Ga terug naar het overzicht
Hoeveel meerwaarde levert een verbouwing op voor mijn woning

Hoeveel meerwaarde levert een verbouwing op voor mijn woning?

Een verbouwing is een flinke investering, maar het kan ook een goede manier zijn om de waarde van je woning te verhogen. Maar hoeveel meerwaarde levert een verbouwing aan een woning nou eigenlijk op? In dit blogbericht vertel ik je graag hoeveel meerwaarde een verbouwing aan een woning op kan leveren.

Wat bepaalt de meerwaarde van een verbouwing?

De meerwaarde van een verbouwing wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder:

 • De locatie van de woning: Hoe populairder de locatie, hoe groter de kans op een hogere meerwaarde;
 • De staat van de woning voor de verbouwing: Hoe slechter de staat van de woning voor de verbouwing, hoe groter de kans op een hogere meerwaarde;
 • De aard van de verbouwing: Sommige verbouwingen leveren meer meerwaarde op dan andere verbouwingen;
 • De kwaliteit van de verbouwing: Een goed uitgevoerde verbouwing levert een hogere meerwaarde op dan een slecht uitgevoerde verbouwing.

Welke woning verbouwingen leveren de meeste meerwaarde op?

Over het algemeen leveren de volgende verbouwingen de meeste meerwaarde op:

 • Uitbouw of aanbouw: Een uitbouw of aanbouw is een van de meest waardevolle verbouwingen die je kunt doen. Het zorgt voor extra woonruimte, wat altijd in trek is bij kopers.
 • Energiebesparende maatregelen: Energiebesparende maatregelen, zoals dubbelglas, zonnepanelen en een warmtepomp, worden steeds populairder en kunnen de waarde van je woning verhogen. Ze maken je woning ook comfortabeler en duurzamer.
 • Verbetering van de leefruimte: Een verbouwing die de leefruimte verbetert, zoals een nieuwe badkamer of keuken, kan de waarde van je woning verhogen.
 • Modernisering van de woning: Een verbouwing die jouw woning moderner maakt, kan de waarde van je woning verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door het vervangen van oude vloeren, muren of keukenapparatuur.

Wat is de gemiddelde meerwaarde van een verbouwing?

De gemiddelde meerwaarde van een verbouwing is ongeveer 50% van de investeringskosten. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld €10.000 investeert in een verbouwing, je woning in waarde zal stijgen met ongeveer €5.000.

Is verbouwen de woning waard?

Of verbouwen het waard is, hangt af van een aantal factoren, waaronder:

 • Je persoonlijke situatie: als je van plan bent om binnenkort te verhuizen, kan een verbouwing een goede investering zijn om de verkoopprijs van je woning te verhogen.
 • De staat van je woning: is je woning in slechte staat, dan kan een verbouwing nodig zijn om de waarde te behouden of te verhogen.
 • Je budget: een verbouwing kan een flinke investering zijn. Zorg ervoor dat je budget haalbaar is voordat je aan de slag gaat.

Tips voor het verhogen van de meerwaarde van een verbouwing

Wil je de meerwaarde van een verbouwing vergroten, dan kun je de volgende tips volgen:

 • Taxatie: Laat de geplande verbouwing van je woning van tevoren taxeren. Als je de woning wilt verkopen, is het belangrijk om de waarde van de woning voor en na verbouwing te laten taxeren. Dit helpt je om van tevoren je verbouwing goed in te schatten.
 • Behoeften van de lokale woningmarkt: Kies een verbouwing die aansluit op de behoeften van de lokale woningmarkt. Wat is er in trek bij kopers in je regio? Wanneer je een verbouwing van je woning kiest die niet populair is bij kopers, is de kans kleiner dat de verbouwing een meerwaarde oplevert.
 • Houd rekening met de lokale woningmarkt: Onderzoek wat de gemiddelde woningprijzen in jouw regio zijn. Dit helpt je om een realistische verwachting te hebben van de meerwaarde van je verbouwing.
 • Maak een verbouwplan: Voordat je begint met verbouwen, is het belangrijk om een plan voor de verbouwing te maken. Dit helpt je om de kosten en de tijd in te schatten en voorkomt dat een verbouwing uit de hand kan lopen.
 • Kies kwalitatieve materialen: Kwalitatieve materialen gaan langer mee en zullen de waarde van je woning verhogen.

Tips voor het vinden van een goede aannemer

Wanneer je een verbouwing plant, is het belangrijk om een goede aannemer te vinden. Een vakkundige aannemer kan ervoor zorgen dat de verbouwing op tijd en binnen budget wordt uitgevoerd.

Hier zijn een aantal tips voor het vinden van een deskundige aannemer:

 • Vraag om aanbevelingen van vrienden, familie of kennissen;
 • Vraag offertes op bij verschillende aannemers;
 • Controleer de referenties van de aannemer;
 • Vraag de aannemer om een schriftelijke offerte.

Conclusie hoeveel meerwaarde levert verbouwing op

Een verbouwing kan een goede manier zijn om de waarde van je woning te verhogen. Door de juiste verbouwingen te kiezen en deze op een kwalitatieve manier uit te voeren, kun je de meerwaarde van je woning aanzienlijk vergroten. Wil je graag meer informatie over het verhogen van de meerwaarde van jouw woning? Neem dan gerust contact met me op, ik denk graag met je mee. Wil je graag meer weten over een taxatierapport van de verbouwing? Neem dan een kijkje op bij taxatie verbouw woning.

Taxatie aanvragen


Ga terug naar het overzicht

VastgoedCert VBO Provadie Register Taxateur NWWI