Snel een hypotheek afsluiten met Novilla

Waar moet je aan denken voor de taxateur langskomt?

×
Ga terug naar het overzicht
Waar moet je aan denken voor de taxateur langskomt

7 Tips wanneer de taxateur langskomt

Wanneer je een taxateur verwacht om de waarde van je woning te bepalen zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken om je goed voor te bereiden. Deze voorbereiding zorgt er namelijk voor dat de taxateur een juist beeld van de woning krijgt en daarmee dus een goede onderbouwing heeft voor het taxatierapport wat hij of zij zal maken. 

Tip 1: Schoon en opgeruimd vóór taxateur komt

Zorg dat je huis er schoon en opgeruimd uitziet. Een opgeruimd huis geeft de taxateur een beter beeld van de woning en kan een positieve invloed hebben op de waarde. Is een opgeruimd huis dan meer waard? Niet direct, maar een niet opgeruimde woning kan een verkeerd en  onvolledig beeld geven van de woning. Door een schoon en opgeruimde woning komen de ruimtes goed op de taxateur over, dit zorgt voor een goede beeldvorming van de woning.

Tip 2: Kleine beschadigingen

Heeft de woning kleine beschadigingen, repareer deze kleine beschadigingen dan vóór de taxatie. Soms zijn het maar kleine zaken zoals een losse deurknop of een beschadigde laminaatplank van de vloer. Juist het repareren van deze kleine beschadigingen zorgt voor een verzorgde en goede indruk en kan daarmee de waarde van je woning positief beïnvloeden. Want een verbouwing in een niet verzorgde woning kan de taxateur de indruk geven dat de verbouwing die gepland staat ook niet strak wordt afgewerkt. Daarmee is de woning minder goed vergelijkbaar met een woning uit de buurt die wel strak en eigentijds is afgewerkt.

Tip 3: Goede verlichting

Het lijkt onbelangrijk, want voornamelijk zal een opname van de taxateur bij de woning overdag plaats vinden. Maar wanneer de taxatie op een regenachtige of donkere winterdag plaatsvindt, is het belangrijk dat de ruimte goed is verlicht. Door ervoor te zorgen dat alle kamers goed verlicht zijn, kan dit helpen om de ruimtes groter en aantrekkelijker te laten lijken. Kamers waar gordijnen dicht zitten of rolluiken naar beneden zijn geven namelijk een somber beeld van de ruimte en geen goede inschatting van de conditie van de kozijnen met bijvoorbeeld HR++ glas.

Tip 4: Recente verbeteringen

Voor een taxateur is het fijn om een beeld te hebben welke verbeteringen de woningeigenaar heeft aangebracht. Maak daarom een lijstje van alle recente verbeteringen die je hebt aangebracht aan je woning zoals een nieuwe keuken, de geplaatste dakkapel, de vervangen cv-ketel of het aantal recent geplaatste zonnepanelen. Dit zorgt voor een duidelijk beeld van de woning en ook voor een goede vergelijking van de taxateur met referentiewoningen uit de straat en/of buurt.

Tip 5: Documenten verzamelen vóór taxateur komt

In de afgelopen jaren zijn er vast een aantal wijzigingen in de woning geweest. Dus het is handig dat je eventuele recente facturen bij de hand hebt voor de taxateur over het onderhoud van de cv-ketel of de datum van het plaatsen van de zonnepanelen. Maar verzamel ook andere belangrijke documenten van de woning zoals de eigendomsakte, mogelijk oude plattegronden, bouwtekeningen of bouwvergunningen.

Tip 6: Vergelijkbare woningen

De taxateur bepaalt de waarde aan de hand van recent verkochte woningen. Mogelijk heb je als woningeigenaar de recent verkochte woningen uit de straat in de gaten gehouden en kun je een recent verkochte woning aan de taxateur aandragen en benoemen wat de mogelijke verschillen met je eigen woning zijn. Weet wel dat een taxateur onafhankelijk en objectief moet blijven om het taxatierapport te mogen opstellen.

Tip 7: Wees beschikbaar voor de taxateur

Als taxateur is het fijn wanneer de woningeigenaar beschikbaar is op het afgesproken tijdstip. Tijdens een ronde door de woning komt de taxateur namelijk verschillende zaken tegen, zoals een oude lekkage die nog zichtbaar is, de cv-ketel die op een verstopte plek hangt of de verbouwing die jullie recent hebben uitgevoerd. Op deze manier kun je eventuele vragen van de taxateur naar aanleiding van de inspectie beantwoorden en is er voldoende informatie over de woning bij de taxateur bekend.

Een taxatie wordt onafhankelijk uitgevoerd

Het is absoluut onaanvaardbaar om een woningtaxateur te beïnvloeden met niet-relevante informatie of om druk uit te oefenen voor een specifieke waardering. Een taxatie moet onafhankelijk zijn en gebaseerd zijn op objectieve kenmerken van de woning. Als je ongevraagd een gewenste waarde aan de taxateur doorgeeft, zal deze dat negeren. Als de taxateur zich beïnvloed voelt, zal hij de opdracht weigeren, omdat dit een onpartijdige waardering in de weg staat. Het is echter wel mogelijk om de taxateur met een goede voorbereiding een correct beeld van je woning te geven, zodat een waardevolle en nauwkeurige taxatie kan plaatsvinden.

Jouw woning laten taxeren? Novilla natuurlijk!

Wil je jouw woning laten taxeren door een erkende taxateur? Ik sta graag voor je klaar om de marktwaarde van jouw woning te bepalen. Neem gerust contact met mij op om een afspraak te maken. Heb je misschien nog andere vragen? Neem dan even een kijkje bij de veelgestelde vragen.

Taxatie aanvragen


Ga terug naar het overzicht

VastgoedCert Provadie Register Taxateur NWWI