Snel een hypotheek afsluiten met Novilla

Waardebepaling of taxatie: wat is het verschil?

×
Ga terug naar het overzicht
Waardebepaling of taxatie wat is het verschil

Waardebepaling of taxatie: wat is het verschil?

Wanneer je een woning wilt kopen of verkopen, heb je een goed beeld nodig van de waarde van de woning. Dit kun je doen door een waardebepaling of een taxatie uit te laten voeren. Maar wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie? Graag leg ik het verschil tussen een waardebepaling en taxatie voor je uit in deze blog.

Wat is een waardebepaling?

Een waardebepaling is een inschatting van de huidige verkoopwaarde van een woning. Deze inschatting wordt uitgevoerd door een makelaar. Bij het bepalen van de waarde wordt gekeken naar factoren als de locatie, de staat van de woning, de woonoppervlakte en de prijsontwikkelingen in de buurt.

Een waardebepaling is niet bindend

Een waardebepaling is een vrijblijvend advies en is niet bindend. Het is een goed hulpmiddel om te bepalen of een woning binnen je budget valt, maar je kunt een waardebepaling niet gebruiken om een hypotheek aan te vragen.

Wat is een taxatie?

Een taxatie is een officieel rapport dat de huidige marktwaarde van een woning bepaalt. Deze waardebepaling wordt uitgevoerd door een gecertificeerde taxateur. Bij het uitvoeren van een taxatie wordt gebruikgemaakt van een uniforme taxatiemethode, waardoor de resultaten van verschillende taxateurs vergelijkbaar zijn.

Een taxatierapport is bindend

Een taxatierapport is bindend en kan worden gebruikt om een hypotheek aan te vragen. Het taxatierapport bevat informatie over de locatie, de staat van de woning, de woonoppervlakte, de prijsontwikkelingen in de buurt en de waardebepaling.

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?
Kosten waardebepaling en taxatie verschillen

Een waardebepaling is meestal gratis, terwijl een taxatierapport kosten met zich meebrengt. Echter kunnen deze kosten afhankelijk zijn van de taxateur.

Waardebepaling is vrijblijvend, taxatierapport bindend

Een waardebepaling is vrijblijvend, terwijl een taxatierapport bindend is. Dit betekent dat de waarde die in het taxatierapport staat, wordt gebruikt om de hypotheek te berekenen.

Documenten zijn verschillend

Een waardebepaling is een kort document, meestal een paar pagina’s lang. Terwijl een taxatierapport een uitgebreid document is, meestal van tien pagina’s of langer.

Methoden waardebepaling en taxatie zijn anders

Bij een taxatie wordt gebruikgemaakt van een uniforme methode, waardoor de resultaten van verschillende taxateurs vergelijkbaar zijn. Bij een waardebepaling wordt gebruikgemaakt van een schattingsmethode, waardoor de resultaten van verschillende makelaars kunnen verschillen.

Waarvoor wordt een waardebepaling of taxatie gebruikt

Een waardebepaling wordt vaak gebruikt om een idee te krijgen van de waarde van een woning. Een taxatierapport wordt meestal gebruikt voor het verkrijgen van een hypotheek, het bezwaar maken tegen de WOZ-waarde of het verdelen van de overwaarde bij een echtscheiding.

Geldigheid waardebepaling en taxatie zijn verschillend

Een waardebepaling is geldig voor een korte periode afhankelijk van de woningmarkt. Een taxatierapport heeft een geldigheid van 6 maanden.

Wanneer heb je een waardebepaling of een taxatie nodig?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een waardebepaling of een taxatie van de woning nodig hebt. Graag zet ik de verschillende redenen voor je op een rij:

Een waardebepaling kan handig zijn in de volgende situaties:

Wanneer je een idee wil krijgen van de marktwaarde van je woning;

  • Wanneer je je woning wilt verkopen en je wilt weten wat een realistische vraagprijs is.

Wanneer heb je een taxatierapport nodig?

Een taxatierapport is verplicht bij de volgende situaties:

  • Het aanvragen van een hypotheek voor een nieuwe woning;
  • Het aanvragen van een overbruggingshypotheek;
  • Wanneer je je woning wilt laten verbouwen;
  • Je een woning wilt laten verzekeren;
  • Bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde;
  • De overwaarde van je woning wilt verdelen bij een echtscheiding.

Conclusie verschil tussen waardebepaling en taxatie

Een waardebepaling en een taxatie zijn beide manieren om de waarde van een woning te bepalen. Een waardebepaling is een vrijblijvende schatting, terwijl een taxatierapport een bindend rapport is dat wordt uitgevoerd door een gecertificeerde taxateur. Welke methode je kiest, hangt af van je situatie. Wil je graag weten wat je woning in de huidige woningmarkt waard is, dan is een waardebepaling voldoende. Echter als je een hypotheek wilt aanvragen, heb je een gevalideerd taxatierapport nodig.

Jouw woning laten taxeren? Neem contact op met Novilla

Heb je een gevalideerd taxatierapport nodig? Neem dan even contact met me op, ik zorg ervoor dat jij in slechts 3 dagen jouw taxatierapport in huis hebt. Zo kun je snel verder! Kies je voor Novilla, dan kies je voor persoonlijk contact. Ik denk graag met je mee en geef waar nodig advies. Omdat ik niet gebonden ben aan kantoortijden is het altijd mogelijk flexibel een taxatieafspraak te maken. Wil je graag een taxatie voor jouw woning laten uitvoeren? Maak dan gauw een afspraak met me, dan heb je jouw taxatierapport snel in huis.

Taxatie aanvragen


Ga terug naar het overzicht

VastgoedCert Provadie Register Taxateur NWWI