Snel een hypotheek afsluiten met Novilla

Wat is de invloed van het energielabel op mijn woningwaarde?

×
Ga terug naar het overzicht
Wat is de invloed van het energielabel op mijn woningwaarde

Wat is de invloed van het energielabel op mijn woningwaarde?

In Nederland is het verplicht om bij de verkoop of verhuur van een woning een energielabel te overhandigen aan de koper of huurder. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Hoe energiezuiniger een woning, hoe beter het energielabel. Benieuwd wat de invloed van het energielabel op de woningwaarde is? Ik vertel het je graag meer over de invloed van het energielabel in deze blog.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een classificatiesysteem voor de energieprestatie van een woning. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is, gemeten in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m²/jaar). Het energielabel loopt van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-intensief).

Invloed van energielabel op woningwaarde

Uit onderzoek blijkt dat een woning met een goed energielabel een hogere waarde heeft dan een woning met een slecht energielabel. Dit komt omdat een woning met een goed energielabel minder energie verbruikt en dus voor de koper of huurder voordeliger is.

Onderzoek woning meer waard met energielabel A

Een onderzoek van het Kadaster uit 2023 laat zien dat een woning met een energielabel A gemiddeld 10% meer waard is dan een woning met een energielabel G. Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de verkoopprijzen van woningen in Nederland in de periode 2018-2022.

Factoren die de invloed van het energielabel op woningwaarde beïnvloeden

De invloed van het energielabel op woningwaarde wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder:

 • De locatie van de woning: De locatie van de woning heeft een belangrijke invloed op de vraag naar woningen. In steden is de vraag naar woningen over het algemeen groter dan in landelijke gebieden. Dit komt doordat er in steden meer voorzieningen zijn, zoals werkgelegenheid, scholen en winkels. In steden is er ook meer vraag naar energiezuinige woningen. Dit komt omdat de kosten van energie in steden hoger zijn dan in landelijke gebieden.
 • De vraag naar woningen: De vraag naar woningen heeft ook een invloed op de invloed van het energielabel op de woningwaarde.  er veel vraag is naar woningen, is de kans groter dat een woning met een goed energielabel meer oplevert dan een woning met een slecht energielabel.
 • De staat van de woning: De staat van de woning heeft ook een invloed op de invloed van het energielabel op de woningwaarde. Een woning met een goed energielabel is over het algemeen ook in een goede staat. Dit komt omdat het voor de meeste woningeigenaren aantrekkelijker is om een woning met een goed energielabel te verbeteren dan een woning met een slecht energielabel.

Tips voor het verbeteren van het energielabel

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het energielabel van jouw woning te verbeteren. Hieronder volgen enkele tips:

 • Isoleer je woning: goede isolatie is een van de belangrijkste factoren voor een goed energielabel. Je kunt de isolatie van je woning verbeteren door dakisolatie, vloerisolatie en/of muurisolatie aan te brengen.
 • Houtkachel of cv-ketel: Een houtkachel of cv-ketel met een hoog rendement kan het energielabel ook verbeteren;
 • Energiezuinige apparaten: Energiezuinige apparaten verbruiken minder energie en kunnen dus het energielabel verbeteren;
 • Zonnepanelen: Zonnepanelen kunnen het energielabel van je woning aanzienlijk verbeteren;
 • Warmtepomp: Een warmtepomp kan het energielabel van jouw woning verbeteren;
 • Lichtplan: Een goed lichtplan kan jou helpen om energie te besparen;
 • Ventilatie: Goede ventilatie is belangrijk voor het comfort en de gezondheid, maar kan ook energie besparen;
 • Waterverbruik: Het verminderen van het waterverbruik kan ook bijdragen aan een beter energielabel.

Conclusie wat is de invloed van het energielabel?

Een woning met een goed energielabel heeft een hogere waarde dan een woning met een slecht energielabel. De invloed van het energielabel op woningwaarde is een belangrijk gegeven. Door de tips uit deze blog te volgen, kun je het energielabel van je woning verbeteren en daarmee de waarde van je woning verhogen. Ook de waarde van je woning verhogen? Laat dan een energielabel opstellen. Een energielabel is een waardevolle investering die je de zekerheid geeft dat jouw woning energiezuinig is. Heb je na aanleiding van deze blog wellicht nog vragen over de taxatie van de verbouw van een woning? Neem dan hier een kijkje.

Taxatie aanvragen Ga terug naar het overzicht

VastgoedCert Provadie Register Taxateur NWWI